Пн, 29.04.2024, 21:47    Ви увійшли як Гость | Група "Гости" | RSS
 
Головна Реєстрація Вхід Стара форма входу
Меню сайту
Органи влади
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Звідки відвідувачі
Друзі сайта
Васильков.INFO Дошка безкоштовних оголошень України,Каталог сайтів,Каталог фірм,організацій та підприємств,Форум,Новини Каталог ссылок, Top 100. Информационный портал городов Украины — UKRMISTO
Головна » 2012 » Вересень » 21 »

Як заповнити уточнюючий розрахунок до декларації платника єдиного податку фізичної особи. Приклад


Як заповнити уточнюючий розрахунок до декларації платника єдиного податку фізичної особи. Приклад

22:09

На превеликий жаль, так дуже часто буває у нашій країні, коли форма декларації існує вже майже рік, а порядку її заповнення досі немає. Якщо із заповненням самої декларації платника єдиного податку все начебто зрозуміло, то щодо надання уточнюючого розрахунку інформації майже немає. До речі, приклади заповнення декларації платника єдиного податку можна подивитись тут, а скачати бланк декларації у форматі xls тут. Також, хочу звернути увагу, що на блозі є відео про те, як заповнити декларацію платника єдиного податку.

Підприємці вже встигли відзвітувати за два квартали, а отже — встигли наробити і помилок у деклараціях. У зв’язку з цим, виникає необхідність подання уточнюючих розрахунків. Яким чином його подавати, чи передбачені за це штрафи, а також, як заповнити розрахунок читаємо у статті.

Яким чином можна виправити помилку, допущену у декларації платника єдиного податку?

У разі виявлення помилок у раніше поданій декларації, платник єдиного податку може виправити їх шляхом подання звітної, нової звітної або уточнюючої декларації. Кожен з цих варіантів має свої позитивні та негативні сторони, які ми розглянемо далі.

Подання нової звітної декларації

Нову звітну декларацію можна подати тільки в тому разі, якщо граничний строк подання звіту, в якому виявлена помилка, ще не вийшов. Наприклад, платник єдиного податку подав декларацію за два квартали до податкової служби 15 липня. Граничний термін подання звіту за два квартали — 40 календарних днів наступних за останнім днем кварталу (пункти 296.3 та 49.18.2 ПКУ), тобто до 9 серпня.

Отже, якщо підприємець до 9 серпня виявить помилку у раніше поданій декларації за два квартали, він має право подати нову звітну декларацію з урахуванням уточнених показників. Декларація матиме такий самий вигляд, як і звітна, тільки з правильними показниками.

Надання уточнюючого розрахунку

Якщо граничні строки подання декларації, в якій виявлені помилки вже вийшли, то, згідно пункту 50.1 Податкового кодексу, платник єдиного податку може надати уточнюючий розрахунок самостійно виявлених помилок. При цьому, в залежності від показників уточнюючого розрахунку, підприємець може сплатити штраф, а може і не сплатити. Від чого це залежить, буде трохи нижче.

Уточнюючий розрахунок до декларації платника єдиного податку має таку саму форму, як і звичайна декларація. Але заповнення розрахунку має свої особливості. Ці особливості буде видно у прикладі заповнення, який чекає на вас вкінці статті.

Відображення виправлених показників у поточній декларації

Другий абзац пункту 50.1 ПКУ передбачає, що подавати уточнюючий розрахунок не обов’язково, якщо уточнені показники відображаються у складі будь якої наступної поточної податкової декларації. Наприклад, якщо протягом третього кварталу платник єдиного податку виявив помилки у декларації за два квартали, він може виправити ці помилки під час подання наступної поточної декларації за три квартали. Заповнення декларації в цьому випадку має свої особливості, які буде видно в прикладі вкінці статті.

Чи передбачений штраф за помилку у декларації платника єдиного податку?

За уточнення показників минулих податкових періодів передбачені штрафи, але не у всіх випадках. Штраф доведеться сплатити тільки в тому разі, якщо в результаті помилки була занижена сума податку, яка підлягала сплаті до бюджету. Оскільки сума єдиного податку до сплати залежить від показників декларації тільки у платників третьої та п’ятої групи, розміри штрафів актуальні лише для них. Відповідно, якщо підприємці першої та другої групи, занизять свій дохід, відображений у декларації, це не призведе до штрафу, оскільки вони сплачують фіксовану ставку податку незалежно від суми отриманого доходу.

Отже, якщо помилка, яка виправляється уточнюючим розрахунком або поточною декларацією призвела до заниження суми податку до сплати до бюджету, то штраф складає (абз.3 пункту 50.1 ПКУ):

3% від суми недоплати — у разі виправлення помилки шляхом надання уточнюючого розрахунку;

5% від суми недоплати – у разі виправлення помилки у складі поточної декларації.

Наприклад, підприємець третьої групи надає уточнюючий розрахунок за два квартали, в результаті чого сума єдиного податку, яку має доплатити збільшується на 1000 грн. Штраф складає 1000*3%=30 грн. Не так вже і багато чи не так? В будь якому випадку, це краще ніж штрафна санкція в розмірі 25% у випадку виявлення недоплати в ході проведення перевірки.

Слід зазначити, що вказані штрафи будуть застосовуватися до платників єдиного податку лише з початку 2013 року, оскільки на теперішній час у Податковому кодексі міститься пункт 7 Підрозділу 10 Перехідних положень, згідно якого штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються.

Яким чином розраховується пеня?

На превеликий жаль, штрафи в розмірі 3 або 5%, не єдина неприємність при збільшення податкового зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявлених помилок. Разом зі штрафом, платнику єдиного податку доведеться сплатити ще й пеню, яка нараховується відповідно до пункту 129.1.2 Податкового кодексу.

Розмір пені підприємець повинен розрахувати самостійно. Для цього, йому на допомогу прийде «Інструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби» затверджена Наказом ДПАУ від 17.12.2010 №953. Її текст дивимось тут. В інструкції є приклади, як розраховувати пеню в різних випадках.

Якщо коротко, то пеня нараховується з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження грошового зобов’язання за весь період заниження. Днем заниження вважається десятий календарний день, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації. Якщо це декларація за два квартали, то перший день заниження буде 19 серпня. Останній день заниження дорівнюватиме даті подання уточнюючого розрахунку та сплаті грошового зобов’язання, визначеного у ньому.

Тобто, якщо платник єдиного податку надає уточнюючий розрахунок за два квартали 30 вересня, він зобов’язаний буде розрахувати та сплатити пеню за період з 19 серпня по 30 вересня. Відповідно, чим менше період заниження, тим менше пеня, та навпаки. Для самостійно розрахованої суми пені у декларації платника єдиного податку передбачений окремий рядок 28.

Коли сплачувати податкове зобов’язання, штраф та пеню, визначене в уточнюючому розрахунку?

В залежності від того, яким чином виправляються самостійно виявлені помилки, строки сплати суми недоплати відрізняються:

У разі виправлення помилок через уточнюючий розрахунок, суму недоплати, штраф та пеню треба сплатити не пізніше дати подання уточнюючого розрахунку.

У разі виправлення помилок через поточну декларацію, сума недоплати, штраф та пеня сплачуються за загальним правилом, не пізніше 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації.

Приклад заповнення уточнюючого розрахунку до декларації платника єдиного податку

Уточнювати будемо показники декларації платника єдиного податку третьої групи за перший квартал. Дані декларації за перший квартал дивимось тут. Дохід платника єдиного податку за даними декларації за перший квартал складає 1 млн. грн. Зовсім випадково підприємець знайшов у себе ще дві банківські виписки та виявив, що у першому кварталі отримав на рахунок ще 100 тис.грн., які він не вказав у декларації за перший квартал та, відповідно, не сплатив єдиний податок з них. Сума недоплати складає 100 000*3%=3000 грн., адже наш єдинник є платником податку на додану вартість. Самостійно нарахований штраф 3000*3%=90 грн. Пеня (сума умовна) – 100 грн. Дивимось приклад (натисніть на зображення щоб відкрити повністю):

декларація платника єдиного податку
Скачати цей приклад у форматі xls можна тут.

Приклад заповнення у разі уточнення показників минулих періодів у складі поточної декларації

Заповнювати будемо податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи за два квартали, в якій буде уточнюватися перший квартал. Декларація за перший квартал та сама, що і в попередньому прикладі. Умови прикладу також ті самі, окрім штрафу, який складає 3000*5%=150 грн. У другому кварталі підприємець отримав 500 тис.грн. доходу. Дивимось приклад (натисніть на зображення щоб відкрити повністю):

уточнюючий розрахунок до декларація платника єдиного податку
Скачати цей приклад у форматі xls можна тут.

Вважаю суттєвим недоліком форми декларації те, що у разі виправлення самостійно виявлених помилок через поточну декларацію, у ній не вказується податковий період, який уточнюється. Зауваження та пропозиції чекаю у коментарях.

За матеріалами:  Блог про бухгалтерський облік


Категорія: Підприємцю | Переглядів: 8341 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Категорії розділу
Відео [9]
Збірник відео
Калинівка [25]
Новини смт.Калинівка
Васильків [145]
Новини м.Васильків
Кримінальна хроніка [48]
Кримінальна хроніка МВС в Київській області
Підприємцю [25]
Підприємцю про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Архів записів
Нові оголошення
[26.03.2011][Різне]
Пояс- жизни электрика (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам б/у насосы электродвигатель (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам раковину угловую со смесителем б/у (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам печатную машинку Украина б/у (0)
[26.03.2011][Меблі]
Продам столы для кафе стулья б/у (0)
Наша кнопка
Ми будемо вам вдячні, якщо ви розмістите нашу кнопку у себе на сайті:

Юридичні послуги

Погода
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Проект ген.план. м.Василькова
Вверх
Copyright MyCorp © 2024 Умови використання сайту :Беріть інформацію на здоров`я. Але з гіперпосиланням на сам матеріал:)