Пт, 03.05.2024, 05:04    Ви увійшли як Гость | Група "Гости" | RSS
 
Головна Реєстрація Вхід Стара форма входу
Меню сайту
Органи влади
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Звідки відвідувачі
Друзі сайта
Васильков.INFO Дошка безкоштовних оголошень України,Каталог сайтів,Каталог фірм,організацій та підприємств,Форум,Новини Каталог ссылок, Top 100. Информационный портал городов Украины — UKRMISTO
Головна » 2012 » Березень » 29 »

Новий генеральний план – чого чекати васильківцям від нього?


Новий генеральний план – чого чекати васильківцям від нього?

12:21
Як не крути, як не верти, а таки помилявся давньогрецький філософ Геракліт, коли стверджував, що не можна ввійти до однієї і тієї ж річки двічі. Героєві нашої сьогоднішньої зустрічі 20 грудня 2011 року вдалося не лише повернутися на колишню посаду – заступника Васильківського міського голови, а й, крім того, закінчити розпочату під час попередньої каденції серйозну і важливу роботу – новий Генеральний план нашого міста. Його ім’я внесено до Книги пошани Виставки досягнень народного господарства УРСР, а 1975 року найкращого виконроба УРСР В.С.Демиденка, який жив у Чорнобилі, нагороджували цим званням саме у Василькові. Згодом, він пов’яже своє життя з нашим містом і з 1993 по 2005 роки працюватиме заступником голови Васильківської райдержадміністрації, причому буде заступником чотирьох голів РДА поспіль. Тепер є всі підстави називати В.С.Демиденка ще й батьком нового Генерального плану міста.

– Володимире Сергійовичу, чим старий Генплан не влаштовував?

– Справа в тому, що термін дії попереднього Генерального плану, що був розроблений 1983 року і є чинним до моменту прийняття нового, закінчився ще на зламі тисячоліть, тобто 2000 року. У старому Генплані прогнозувалося збільшення населення міста до 45 тис. чол., а станом на сьогоднішній день у Василькові 36,6 тис. чол., до чого призвели зниження народжуваності, зростання смертності та зменшення міграційного приросту. Слід додати, що середня забезпеченість житлом одного мешканця міста становить 33,7кв. м, причому у багатоповерховій забудові – 24,3кв. м, а в приватному секторі – 63,2кв. м, що значно вище середніх показників в Україні (22,5кв. м) та Київській області (29,3кв. м). Згідно зі старим Генпланом, планувалося, але не було реалізоване, винесення за межі центра міста нафтобази, плодоконсервного заводу та заводу продтоварів. Через те, що кількість населення не зросла до 45 тис. чол., залишилися нереалізованими проекти щодо будівництва шкіл на вулицях Фрунзе та Народовольців, лікарні та кількох об’єктів побутового обслуговування.

– Підніміть край завіси над новим Генпланом і скажіть, чого чекати васильківцям від нього?

– Залюбки. Генплан – основна документація на місцевому рівні, можна назвати його паспортом або навіть архітектурною конституцією міста. Його розроблено на замовлення Васильківської міськради відповідно до договору №665-01-2007 від 17.12.2007 року та завдання на проектування, погодженого управлінням містобудування, архітектури та розвитку інфраструктури Київської обласної державної адміністрації, Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто». Як бачимо, робота не була легкою, адже тривала вона більше чотирьох років. Появі нового Генплану передувала копітка робота: розробка історико-архітектурного плану і проекту охоронних зон, визначення меж і режиму використання історичних ареалів міста. Так, приміром, були перелічені та взяті на облік собори, церкви, пам’ятники, Змієві вали тощо. Вперше на території Київської області у нашому Генплані чітко прописані правила забудови, тобто визначені так звані червоні лінії, в межах яких не можна приватизувати земельні ділянки, наприклад, не можна змінювати ширину вулиць, вказано що, де і яким чином можна будувати – одноповерхові чи багатоповерхові будинки, і де повністю заборонено будь-яке будівництво. Тут міститься повний аналіз сучасного стану планування й забудови міста, його соціальної, виробничої, інженерно-транспортної інфраструктури, стану довкілля та інших найважливіших містобудівних чинників. Також прискіпливо розглядаються питання міських територій (комплексна оцінка планувальних умов і ефективності використання), забезпеченості населення житлом, основними видами культурно-побутового, транспортного та інженерного обслуговування. До речі, у Василькові на належному рівні розвинута соціальна сфера – для 36,6 тисяч жителів кількість шкіл, лікарень, дитсадків, магазинів, кінотеатрів є достатньою.

Цікава пізнавальна інформація міститься в аналітичній частині Генплану, де відображені природні умови Василькова, вказано, що одне з найповажніших за віком міст України знаходиться на відстані 37км від столиці у лісостеповій зоні, рівень перепаду висот у межах міста 60 метрів, висота снігового покриву 28-75см, глибина промерзання ґрунту від 85 до 150см тощо.

– Якщо вже зайшла мова про ґрунт: чи з’являться земельні ділянки у зв’язку зі збільшенням території міста?

– І так, і ні. Площа міста дійсно збільшиться за рахунок Крушинської, Путрівської, Глевахівської, Погребівської сільських та селищної рад. Приміром, будівлі у військовому містечку №11 були передані Василькову, але питання землі тоді не було вирішено. Тепер там додасться 83га землі, ми маємо рішення щодо цього і Глевахівської селищної ради, і Васильківської міськради, є також акт прийому-передачі, залишилося довести справу до логічного завершення. Щодо житлового масиву в районі хлібозаводу, то він зараз знаходиться на землі Крушинської сільради, але цю територію виділили колись під забудову містянам. Згідно з новим Генпланом, увійдуть до меж міста також і лісові масиви на Пісках, сміттєзвалище, центральний цвинтар. До речі, зараз частина приміщення Васильківської центральної районної лікарні знаходиться на землі Путрівської сільради. Половина будівлі Васильківської ЗОШ №9 – на васильківській території, а друга її половина – на землі Глевахівської селищної ради, також і Западинський ринок знаходиться на землі Глевахи. Тобто, після приєднання Западинки, Пісок до Василькова ніхто не вніс необхідні зміни до Генплану, а отже – не перезатвердили межі, що, в свою чергу, призводить до неприємних інцидентів при оформленні права на землю: люди живуть у Василькові, мають васильківську приписку, а земельна ділянка знаходиться, наприклад, на території Крушинської сільської ради. На щастя, у новому Генплані враховані ці землі, а також обґрунтована їхня належність до Василькова. Слід додати, що наше місто дуже складне для проектувальників.

– У чому полягає така складність?

– Васильків з усіх сторін затиснутий. Військова частина, лісові масиви, птахофабрика (охоронна зона 2км), залізничні колії центром міста, заплава Стугни, кладовища, яри, виробничі бази, сміттєзвалище, очисні споруди не дають нашому населеному пункту розширятися. Також слід якось вирішувати питання вже існуючих забудов у недозволених місцях: поруч із заводом холодильників, очисними спорудами, нафтобазою тощо. У Василькові близько 25 кладовищ, старих і нових, а охоронна зона навколо цвинтаря повинна мати 300 метрів. Тепер погляньте, приміром, як приватні будинки наблизилися до кладовища на вулиці Фрунзе, і зрозумієте у чому полягає проблема та труднощі в процесі її вирішення. І випадки таких порушень непоодинокі.

– Залишилося затвердити Генплан на сесії міськради і можна приймати вітання з отриманням архітектурної конституції міста?



– Не зовсім так. Під час проведення громадських слухань від васильківців надійшло 25 звернень і пропозицій. Нещодавно, згідно з розпорядженням Васильківського міського голови С.Г.Іващенка, створили спеціальну погоджувальну комісію, на засіданні якої розглянули всі побажання громадян щодо Генплану і подали їх до Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто» задля усунення зауважень. Крім того, з 2007 року (початок розроблення нового Генплану) виникло чимало інших змін: людям надали земельні ділянки в різних місцях, з’явилися нові багатоповерхові будинки, додалися промислові зони, а з ними і обмеження щодо спорудження будинків тощо. Всі ці зміни, звісно, не були враховані новим Генпланом, бо їх тоді ще не було, коли Генплан розробляли. Зараз чекаємо на відповідь фахівців інституту «Діпромісто».

– Володимире Сергійовичу, що, з Вашої точки зору, є найголовнішим у новому Генплані?

– Новий документ, поза всяким сумнівом, є основою для соціально-економічного розвитку міста на найближчі сімнадцять років. Зважаючи на те, що Генеральний план визначає пріоритетність забудови та іншого використання території, межі функціональних зон, першочергові та допустимі види використання території; планувальну структуру та композицію забудови; загальний стан довкілля, фактори, що його формують, а також містобудівні заходи щодо поліпшення санітарно-гігієнічного та екологічного стану; території, що мають природоохоронні, санітарно-гігієнічні й інженерно-будівельні обмеження їхнього використання, я небезпідставно маю велику надію, що його затвердження гарантуватиме гармонійний розвиток нашого тисячолітнього міста, раціональне використання території, значне спрощення процедури отримання дозволів на будівництво та земельні ділянки. Вірю, що після поліпшення екологічної ситуації і забезпечення належного, на користь населення, використання ресурсів, ми матимемо й чітко окреслені недоторканні туристсько-рекреаційні зони. А найголовнішим призначенням Генерального плану Василькова я назвав би створення високоякісного середовища життєдіяльності васильківців на основі сталого розвитку міста в нових соціально-економічних умовах.

За матеріалами: Офіційний сайт Київської Обласної Ради

Категорія: Васильків | Переглядів: 1457 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Категорії розділу
Відео [9]
Збірник відео
Калинівка [25]
Новини смт.Калинівка
Васильків [145]
Новини м.Васильків
Кримінальна хроніка [48]
Кримінальна хроніка МВС в Київській області
Підприємцю [25]
Підприємцю про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Архів записів
Нові оголошення
[26.03.2011][Різне]
Пояс- жизни электрика (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам б/у насосы электродвигатель (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам раковину угловую со смесителем б/у (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам печатную машинку Украина б/у (0)
[26.03.2011][Меблі]
Продам столы для кафе стулья б/у (0)
Наша кнопка
Ми будемо вам вдячні, якщо ви розмістите нашу кнопку у себе на сайті:

Юридичні послуги

Погода
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Проект ген.план. м.Василькова
Вверх
Copyright MyCorp © 2024 Умови використання сайту :Беріть інформацію на здоров`я. Але з гіперпосиланням на сам матеріал:)