Пт, 03.05.2024, 15:59    Ви увійшли як Гость | Група "Гости" | RSS
 
Головна Реєстрація Вхід Стара форма входу
Меню сайту
Органи влади
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Звідки відвідувачі
Друзі сайта
Васильков.INFO Дошка безкоштовних оголошень України,Каталог сайтів,Каталог фірм,організацій та підприємств,Форум,Новини Каталог ссылок, Top 100. Информационный портал городов Украины — UKRMISTO
Головна » 2011 » Листопад » 14 »

Оподаткування спадщини та подарунків згідно Податкового кодексу


Оподаткування спадщини та подарунків згідно Податкового кодексу

15:32
Коли фізична особа отримує спадщину, постає питання: а скільки вона винна державі? Якщо фізична особа відповідає певним критеріям, сплачувати до бюджету частку від вартості спадщини не доведеться. Проте, якщо вона цим критеріям не відповідає, їй доведеться сплатити до державної скарбниці певний відсоток. Про те, коли, як і в яких випадках необхідно сплачувати податок на доходи фізичних осіб від вартості об’єкта спадщини поговоримо у цьому пості.

Одразу слід зазначити, що мова у статті піде не лише про спадщину. Вартість отриманих подарунків оподатковується так само. Тому, надалі, якщо я пишу спадщина, то також маю на увазі подарунок, та навпаки, якщо пишу подарунок, то також маю на увазі спадщину.

Спадщина розділяється на такі види:
нерухоме майно;
рухоме майно;
комерційна власність (цінні папери, інтелектуальна власність, власність на об’єкт бізнесу);
сума страхового відшкодування за договорами страхування;

готівка або кошти на рахунках.


За якими ставками оподатковується спадщина та подарунки?

Для оподаткування спадщини можуть застосовуватися три ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, ставка п’ять відсотків, а також п’ятнадцять або сімнадцять відсотків.


Нульова ставка

Коли отримуєш спадщину, звичайно, хочеш, щоб вона оподатковувалася за нульовою ставкою, тобто, щоб у бюджет нічого не треба було платити. Проте, якщо платник податку на доходи фізичних осіб не підходить до нижче перерахованих категорій, то він не зможе скористатися нульовою ставкою. Отже право на застосування нульової ставки мають:
члени сім’ї першого ступеня споріднення, які успадковують будь яку власність (окрім випадків, коли або спадкоємець або спадкодавець є нерезидентом);

Визначення поняття «члени сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення» наведено у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті Податкового кодексу України. А саме, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
особа інвалід І групи або особа, яка має статус дитини сироти або, дитини позбавленої батьківського піклування, якщо успадковується нерухоме майно, рухоме майно, сума страхового відшкодування.
дитина інвалід, яка успадковує нерухоме або рухоме майно.
будь яка особа, яка успадковує грошові заощадження або цінні папери часів СРСР.

Ставка п’ять відсотків


Ставка п’ять відсотків застосовується для будь якого майна для спадкоємців, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Тобто, всі члени сім’ї, які не є батьками, чоловіком або дружиною чи дітьми (в тому числі всиновленими), при отриманні спадщини мають сплатити до державної скарбниці п’ять відсотків податку на доходи фізичних осіб.

Ставка п’ятнадцять або сімнадцять відсотків

Ставка п’ятнадцять або сімнадцять відсотків застосовується для спадкоємця резидента, який отримує спадщину від спадкодавця нерезидента, а також для спадкоємця нерезидента, який отримує спадщину від спадкодавця резидента.

У разі, якщо вартість об’єкту спадщини не перевищує суму десяти розмірів мінімальних заробітних плат, встановлених на перше січня поточного року, то застосовується ставка 15 відсотків. Все що більше цієї суми оподатковується за ставкою 17 відсотків.

Наприклад: вартість об’єкту спадщини складає 20 000,00 грн. Розмір мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2011 року складає 941,00 грн. Десять мінімальних заробітних плат – 9 410,00 грн. Спадщина оподатковується наступним чином. 9 410,00 * 15% = 1 411,5 грн. 20 000,00 – 9 410,00 = 10 590,00 * 17% = 1 800,3 грн.

Отже, якщо нерезидент отримує спадщину від резидента, або резидент отримує спадщину від нерезидента, вартість якої складає 20 000,00 грн., він повинен заплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб в розмірі 1 411,5 + 1 800,3 = 3 211,8 грн.


Хто повинен перераховувати податок на доходи фізичних осіб від спадщини або подарунків до бюджету?

Податок на доходи фізичних осіб від спадщини перераховує до бюджету спадкоємець, який отримав спадщину.
Суму вартості спадщини спадкоємець повинен включити до податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб за результатами календарного року. Звісно, якщо вартість спадщини оподатковується за нульовою ставкою, то нічого включати у річну декларацію з ПДФО не потрібно.

Спадкоємці нерезиденти сплачують ПДФО до бюджету до нотаріального оформлення спадщини. Нотаріус, перш ніж оформляти свідоцтво про право на спадщину обов’язково попросить документ, що підтверджує сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету. Якщо успадковано право на банківський вклад, податок на доходи перераховує банк, тобто він є податковим агентом спадкоємця. У разі успадкування права на отримання страхових виплат, податковим агентом є страхувальник – фінансова установа.


Як податкова служба дізнається про отримання спадщини або подарунку?

Нотаріус, який оформлює документи на спадщину, надає державній податковій службі інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленого для податкового розрахунку за формою 1дф.

Для спадкоємця нерезидента нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину тільки за наявності документа про сплату податку до бюджету. Отже, фактично, ухилитися від сплати податку на доходи фізичних осіб після прийняття спадщини неможливо.


Відображення отриманої спадщини у щорічній декларації з податку на доходи фізичних осіб

Суму вартості спадщини, спадкоємець повинен включити до складу щорічної декларації про майновий стан та доходи. Вартість спадщини відображається у таблиці 1.2 Розділу 1 декларації. У першій колонці звіту відображається прізвище ім’я по батькові фізичної особи, від якої отримано спадщину чи подарунок та реквізити документу, на підставі якого отримано спадщину чи подарунок (договір дарування або свідоцтво про право на спадщину). У третій колонці відображається сума вартості спадщини. У четвертій – сума утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Виглядає це приблизно так:

Де одержано доходи і за що (підприємство або особа, зареєстрована як підприємець та код юридичної особи за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер фізичної особи)
За який час одержано доход
з _______________________
по _______________________
Сума нарахованого доходу
(грн.)
Сума утриманого податку
(грн.)
1
2
3
4
Іванов Іван Іванович, свідоцтво про право на спадщину №1 від 01.12.2011

10 000,00
500,00


Відповідно до пункту 179.7 Податкового кодексу України фізична особа повинна самостійно сплатити до першого серпня року, наступного за звітним, суму податку на доходи фізичних осіб, що зазначена у щорічній декларації про майновий стан та доходи.

P.S. А ви чули про нову фінансову піраміду Мавроді ммм-2011? Мавроді не боїться перевірок, оскільки офіційно зареєстрованої в Україні компанії з такою назвою немає, а люди просто так та без всіляких гарантій переводять гроші один одному. Про це він особисто заявив одному з видань.


За матеріалами: byhgalter.com

Категорія: Підприємцю | Переглядів: 1332 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Категорії розділу
Відео [9]
Збірник відео
Калинівка [25]
Новини смт.Калинівка
Васильків [145]
Новини м.Васильків
Кримінальна хроніка [48]
Кримінальна хроніка МВС в Київській області
Підприємцю [25]
Підприємцю про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Архів записів
Нові оголошення
[26.03.2011][Різне]
Пояс- жизни электрика (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам б/у насосы электродвигатель (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам раковину угловую со смесителем б/у (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам печатную машинку Украина б/у (0)
[26.03.2011][Меблі]
Продам столы для кафе стулья б/у (0)
Наша кнопка
Ми будемо вам вдячні, якщо ви розмістите нашу кнопку у себе на сайті:

Юридичні послуги

Погода
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Проект ген.план. м.Василькова
Вверх
Copyright MyCorp © 2024 Умови використання сайту :Беріть інформацію на здоров`я. Але з гіперпосиланням на сам матеріал:)