Чт, 02.05.2024, 16:16    Ви увійшли як Гость | Група "Гости" | RSS
 
Головна Реєстрація Вхід Стара форма входу
Меню сайту
Органи влади
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Звідки відвідувачі
Друзі сайта
Васильков.INFO Дошка безкоштовних оголошень України,Каталог сайтів,Каталог фірм,організацій та підприємств,Форум,Новини Каталог ссылок, Top 100. Информационный портал городов Украины — UKRMISTO
Головна » 2012 » Березень » 30 »

Про плату за землю в 2012 р.


Про плату за землю в 2012 р.

12:32

Земельний кодекс говорить, що використання землі в Україні є платним. А Податковий кодекс містить норми плати за землю, яка стягується у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Те ж було передбачено вже не чинним на сьогоднішній день Законом України «Про плату за землю»: власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі платили земельний податок, орендарі землі державної та комунальної власності - орендну плату. Але новий НК, звичайно, приніс і нові особливості оподаткування. Особливо це стосується земельного податку, про який піде мова.



Платниками земельного податку є три категорії осіб: 1) власники земельних ділянок, 2) власники земельних часток (паїв), 3) землекористувачі. Об'єктами оподаткування земельним податком є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, і земельні частки (паї), які перебувають у власності.

 

Розмір земельного податку

 База оподаткування податком залежить від того, чи проведена грошова оцінка земельної ділянки. Якщо вона проведена, базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, а якщо не проводилась - площа земельних ділянок. Ставки податку на земельні ділянки диференціюють і затверджують відповідні сільські, селищні, міські ради, враховуючи ставки податку, передбачені в Таблиці 1. При цьому п. 275.2 ПКУ передбачені коефіцієнти для населених пунктів, які прирівнюються до курортних, а перелік таких населених пунктів затверджено постановою Кабміну № 1391 від 15.12.97.

Ставки земельного податку на землі, грошова оцінка яких не проведена 

Групи населених пунктів з чисельністю населення, тис. осіб

Ставки податку (грн за 1 кв. М) Коефіцієнт, що застосовується у Києві, Сімферополі, Севастополі та містах обласного значенняСередня ставка податку в Києві, Сімферополі, Севастополі та містах обласного підпорядкування (грн за 1 кв. М)

До 3

0,24

-

-

От 3 до 10

0,48

-

-

От 10 до 20

0,77

-

-

От 20 до 50

1,2

1,2

1,44

От 50 до 100

1,44

1,4

2,016

От 100 до 250

1,68

1,6

2,688

От 250 до 500

1,92

2,0

3,84

От 500 до 1000

2,4

2,5

6

От 1000 и больше

3,36

3,0

10,08

проведена, встановлюється в розмірі 1% від нормативної грошової оцінки землі. Щорічно Держкомзем, користуючись індексом споживчих цін за попередній рік, розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка станом на 1 січня поточного року.

 

податкова пільга

 Податковий кодекс передбачає пільги по сплаті податку як для фізичних, так і юридичних осіб. При цьому пільги для фізичних осіб поділяються на спеціальні - надані окремим категоріям громадян (наприклад, інвалідам першої та другої груп; фізичним особам, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років; пенсіонерам за віком; ветеранам війни та чорнобильцям), і загальні . Загальні пільги надаються всім фізичним особам на одну земельну ділянку по кожному виду використання земель (за умови дотримання певного режиму такого використання). Наприклад, на земельні ділянки, цільовим призначенням яких є ведення особистого селянського господарства, пільга встановлена ​​в розмірі не більше 2 га, а для ведення садівництва - не більше 0,12 га.


Пільги для юридичних осіб встановлені в залежності від матеріального становища підприємства, мають чітко визначену соціальну спрямованість і рідко можуть бути використані звичайними комерційними підприємствами. Наприклад, це можуть бути пільги, надані дитячим санаторно-курортним і оздоровчим закладам (в т. ч. тих, які знаходяться на балансі підприємств); підприємствам і організаціям, заснованим громадськими організаціями інвалідів (з урахуванням обмежень щодо частини інвалідів в середній чисельності штатних працівників і в разі наявності дозволу на право користування такою пільгою); підприємствам фізкультурно-спортивної спрямованості тощо


Від сплати податку на період дії фіксованого сільськогосподарського податку звільняються власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок і часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку (далі - ФСП).

 Звітуємо і платимо податок

 Платники податку, які є юридичними особами, і фізособи-підприємці самостійно обчислюють суму податку на землю щорічно станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідної податкової інспекції за місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми однаковими частинами по місяцях. Подання такої декларації звільняє платника податку від обов'язку подання щомісячних декларацій. З першої декларацією подається і довідка про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.


Крім того, платник податку має право щомісяця (протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним) подавати нову звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подавати річну податкову декларацію не пізніше 20 лютого поточного року. Т. е. фактично платник може самостійно обрати річний або місячний податковий період. Це дуже важлива норма, оскільки Держкомзем не завжди встигає до 20 лютого затвердити нову нормативну грошову оцінку землі. Що стосується знову відведених земельних ділянок і тих, за якими недавно були укладені договори оренди, то за ним платник податку подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.


Для фізичних осіб суми податку нараховує податкова, яка до 1 липня поточного року надсилає платнику податкове повідомлення-рішення про сплату податку. Власники землі та землекористувачі вносять плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частинами за місцем розташування земельної ділянки за податковий період, що дорівнює календарному місяцю щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем ​​податкового (звітного) місяця. Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.


Згідно п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу, в разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року, податок повинен сплатити попередній власник за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на земельну ділянку, а новий власник - починаючи з місяця, в якому у нього виникло право власності.

                                                                                                                                                      Анна Воєводіна, спеціально для

                                                                                                                                                            «Судово-юридичної газети»


**Nota bene**


Українцям готують додатковий земельний податок?

 Народний депутат від Партії регіонів Євген Сігал запропонував Верховній Раді змінити Податковий кодекс таким чином, щоб населення платило додатковий податковий збір за користування власними землями. Згідно із законопроектом № 10209, 15.03.2012 поданою до Верховної Ради народним обранцем, аграріям доведеться перераховувати до місцевих бюджетів 1% від нормативної оцінки землі рівними частинами за кожний календарний місяць протягом 30 днів. При цьому суть нововведення кілька замаскована. Зміни вносяться до ст. 288 НК «Орендна плата», що, на перший погляд, передбачає додаткові відрахування лише для орендарів. Однак такі ж відрахування, згідно із законопроектом, будуть платити і власники земель сельхозначенія, не зданих в оренду. Практично це означає введення додаткового земельного податку. «Гроші потрібні для вирішення елементарних проблем населених пунктів - благоустрою територій, ремонту доріг та об'єктів інфраструктури, освітлення вулиць», - пояснив депутат.

Аналогічну схему ще в лютому запропонував і голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник, щоб збільшити доходи місцевих бюджетів на 3,5-4,5 млрд грн. У свою чергу Є. Сігал, заявив, що протягом найближчого тижня він подасть новий законопроект, який передбачає збільшену удвічі ставку податку, що дасть вже 6,5 млрд грн надходжень до бюджету на рік.

Експерт із земельних питань Української аграрної конфедерації Олександр Поліводський наголошує, що розширення переліку податків і зборів суперечить Податковому кодексу. «Адже наповнювати бюджети можна дуже просто - створюючи умови для інвесторів, гарантуючи право власності і забезпечуючи дотримання стабільного податкового законодавства», - упевнений він. Однак парламентарії мають намір підтримати законопроект з податковим навантаженням в 1%. За словами заступника глави комітету Верховної Ради з питань аграрної політики Валерія Бевзенко, комітет уже схвалив ініціативу Г. Калетника, тому, швидше за все, сесійна зала підтримає саме його документ.

До речі, ще одним законопроектом Є. Сігала (№ 10202) пропонується зовсім відмінити безгрошовий розрахунок за оренду землі. У нинішньому законі «Про оренду землі» в ст. 22 встановлено, що «орендна плата може виплачуватися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах». «Аналіз показує, що така форма розрахунків не є досконалою. Вона створює умови для різного роду відхилень від партнерських принципів у відносинах орендарів з орендодавцями ", - йдеться в пояснювальній записці. Є. Сігал пропонує землевласникам платити за оренду тільки грошима.

За матеріалами: "Судебно-юридическая газета”

Переглядів: 1695 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Категорії розділу
Відео [9]
Збірник відео
Калинівка [25]
Новини смт.Калинівка
Васильків [145]
Новини м.Васильків
Кримінальна хроніка [48]
Кримінальна хроніка МВС в Київській області
Підприємцю [25]
Підприємцю про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Архів записів
Нові оголошення
[26.03.2011][Різне]
Пояс- жизни электрика (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам б/у насосы электродвигатель (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам раковину угловую со смесителем б/у (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам печатную машинку Украина б/у (0)
[26.03.2011][Меблі]
Продам столы для кафе стулья б/у (0)
Наша кнопка
Ми будемо вам вдячні, якщо ви розмістите нашу кнопку у себе на сайті:

Юридичні послуги

Погода
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Проект ген.план. м.Василькова
Вверх
Copyright MyCorp © 2024 Умови використання сайту :Беріть інформацію на здоров`я. Але з гіперпосиланням на сам матеріал:)