Пт, 19.04.2024, 01:11    Ви увійшли як Гость | Група "Гости" | RSS
 
Головна Реєстрація Вхід Стара форма входу
Меню сайту
Органи влади
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Звідки відвідувачі
Друзі сайта
Васильков.INFO Дошка безкоштовних оголошень України,Каталог сайтів,Каталог фірм,організацій та підприємств,Форум,Новини Каталог ссылок, Top 100. Информационный портал городов Украины — UKRMISTO
Головна » 2013 » Липень » 8 »

Васильківщина відзначила день Івана Купала


Васильківщина відзначила день Івана Купала

22:53
Васильківщина відзначила день Івана Купала

На Васильківщині відроджують стародавні традиції. Учора у Данилівці пишно відзначили свято Івана Купала - традиційне свято, яке відзначають в Україні, в ніч на 7 липня. Це свято одне з найпоетичніших свят українського обрядового календаря. Купальські вогні надихали на творчість не тільки великого Миколи Гоголя, а й багатьох інших письменників і поетів. Згідно з християнським календарем на ці дні припадає Різдво Івана Хрестителя, яке і святкують християни східного обряду. У день Івана Купала намагалися зцілюватися росою. Для цього потрібно встати якомога раніше і пройтися босоніж по цілющій купальській росі. У цей день проходив масовий збір лікарських трав. Особливою цілющою сили купальська трава набирає до сходу Сонця, отож, як мовиться, "Хто рано встає, тому і Бог дає!"



У заході були присутні елементи популярних традиційних слов’янських обрядів. Виступили також місцеві творчі колективи та районне керівництво. Виступаючі були одягнені в чудові яскраві наряди давніх часів, вишиванки були на любий колір і смак. З привітальним словом до всіх присутніх виступив голова Васильківської районної ради Олег Володимирович Мазепа. Він побажав щоб енергія сонця, в цей день, наповнила кожного на нові звершення і дала натхнення для життєвих перемог. Самотнім, пан Мазепа, побажав знайти другу половинку, а тим у кого є пара, побажав життя у гармонії та здоров’ї. Олег Володимирович нагородив кращих виконавців, в стилі народної творчості, та керівників їх колективів почесними грамотами, та цінними дарунками.



Від душі пораділа і місцева молодь. Почалися феєричні святкування і гуляння з виконанням характерних для цього свята обрядів і традицій. Дівчата скидали вінки у воду, гадали на судженого, а пари стрибали через багаття. В обрядах і іграх весняно-літнього циклу вінки служили обов'язковим головним прикрасою дівчат. Так, у східнослов'янському обряді "проводів русалки" для переодягнених "русалок" плели спеціальний вінок з додаванням кропиви або робили багато вінків, одягали їх рядженому на голову, шию, на руки, всю обвішуючи вінками. Подальше знищення цих вінків (викидання їх на кладовище, у воду, в багаття і т. п.) символізувало акт вигнання "русалки". Найсміливіші чекали ночі щоб піти на пошуки оспіваної квітки папороті, яка за повір’ям обдарує того хто її знайде усіма земними багатствами, яких тільки можна побажати.



Також в цей день відбулось встановлення поклінного хреста на в’їзді в село Кожухівка. До місця встановлення була проведена святкова хода у якій також прийняв участь Олег Мазепа.



Хрест був урочисто освячений, щоб кожний путній міг схилити голову і помолитися. Православний хрест Життя православного християнина повинно бути завжди направлене на особисте спасіння. Для спасіння людей Господь Ісус Христос воплотився, був розп’ятий і воскрес, щоб і нам дати можливість спасіння і перебування в Його Небесному царстві. З давніх часів Хрест, на якому помер Христос, став предметом побожного шанування, символом Хресної жертви Спасителя, за словами ап. Павла "А щодо мене, то нехай нічим не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, що ним розп`ятий світ для мене, а я для світу" (Гал. 6: 14). Зображення хреста зустрічаються ще в давньохристиянських катакомбах, з давніх часів відоме хресне знамення, хрест (особливо після закінчення гонінь) став обов’язковим атрибутом храму чи навіть оселі християнина, а також елементом одягу. Саме християнська Європа стала місцем зародження даної традиції, а вже звідти остання поширилася разом з європейськими переселенцями до Америки. Цікавим є те, де, в основному, і чому, встановлюють хрести. Зазвичай ними стають перехресні («крижові») дороги, подекуди в’їзди до населеного пункту. Крім того «фігури» встановлюють в так званих «нечистих» місцях, тобто тих, на яких часто трапляються лиха, або аварії. Дійство пройшло урочисто і натхненно. У благословенній ході приймали участь як молодь, так і більш старше покоління. У фінальній частині освячення Владика побажав, щоби сила Животворящего Хреста Господнього оберігала мешканців та гостей села від усякого лиха. Після завершення чину освячення, до хреста приклалися духовенство району та парафіяни, котрі були учасниками цього святкового дійства.

За матеріалами: Васильківщина НОВА Регіональна

Категорія: Калинівка | Переглядів: 1294 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Категорії розділу
Відео [9]
Збірник відео
Калинівка [25]
Новини смт.Калинівка
Васильків [145]
Новини м.Васильків
Кримінальна хроніка [48]
Кримінальна хроніка МВС в Київській області
Підприємцю [25]
Підприємцю про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Архів записів
Нові оголошення
[26.03.2011][Різне]
Пояс- жизни электрика (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам б/у насосы электродвигатель (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам раковину угловую со смесителем б/у (0)
[26.03.2011][Різне]
Продам печатную машинку Украина б/у (0)
[26.03.2011][Меблі]
Продам столы для кафе стулья б/у (0)
Наша кнопка
Ми будемо вам вдячні, якщо ви розмістите нашу кнопку у себе на сайті:

Юридичні послуги

Погода
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Проект ген.план. м.Василькова
Вверх
Copyright MyCorp © 2024 Умови використання сайту :Беріть інформацію на здоров`я. Але з гіперпосиланням на сам матеріал:)